Om stilarten

Shorinryu karatedo

Litt om stilarten som undervises i klubben

Shorinryu karate er en kamp kunst som ble utviklet på det 17. århundre på Okinawa, Japan, som selvforsvar uten våpen. Siden den gang har Karate stadig blitt systematisert og utviklet for både trening av kropp og sjel.

Shorinryu er i dag er delt inn i 3 grupper av forskjellig japansk beskrivelse, men det leses på samme måte. Selv om disse 3 stiler kan ha forskjellige ettertrykk i teori og krops bevegelse er karate ånden og det endelige målet med karate treningen den samme. Mange av dagens nyere stiler, inkludert Shotokan stammer fra Shorinryu.

Det endelige målet kommer igjennom grundig og kontinuerlig treningi oppbygging av et friskt balansert personlig sinn og en sunn kropp.

Vår Shorinryu stil, en av de tre er “Shobayashi” i den japanske beskrivelsen.

Mester T. Watanabe er etter genealogien den 7. generasjon av stil. Shorinryu karatedo er en fellesbetegnelse for stilarter med utspring i byene Shuri og Tomari på Okinawa, som er den største av Ryuku-øyene sør for Japan. Felles for stilartene som benevnes Shorinryu er at de vektlegger hurtighet, smidighet, bevegelighet og evnen til å kombinere teknikker.

På japansk finnes det som nevnt flere måter å skrive Shorinryu på som gir forskjellig mening. Vår måte å skrive stilartens navn på betyr “ung skog”. I vesten har mange sett på dette som et symbol på at teknikkene utføres etter prinsippet fra en ung furukvist; ettergivende når den bøyes, men kommer tilbake med snert i kontringen.

Nippon Shorinryu karatedo drives som en tradisjonell japansk stilart, og har derfor begrenset ut- beredelse.

Instruktørene driver i all vesentlighet med karate på deltid, og har vist liten interesse for å utvide stilarten i stor grad. I Japan har stilartens utøvere satset mer på deltakelse i det japanske karateforbundets aktiviteter enn å fremme sin spesielle stilart.

Du spør kanskje: “Hvilken stil er best?”, og svaret fra vår mester er: “Intellectually, I know that there is no best style of Karate. However, I feel emotionally that this is the best style”.